miércoles, 18 de diciembre de 2013

La Beguda Alta: manual pas a pas de com carregar-se un poble


Espero que em disculpeu per haver estat estat absent al Bloc durant uns mesos. En tot cas, aquesta vegada torno amb ganes de repartir molta estopa, perquè el cas que veurem avui s'ho mereix.

La Beguda Alta és un poble amb diversos segles d'història. Fins i tot, diuen que podria remuntar-se a l'època romana, on en teoria era un punt de repòs per als viatgers. Ja en els temps més recents, per qui no estigui al corrent de la situació, va tenir la mala mala sort d'estar repartida entre tres municipis i comarques: Masquefa (Anoia), Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) i Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès).  

Aquesta situació de ser un poble marginal per a aquests tres municipis, des del meu punt de vista ha comportat que la Beguda hagi estat tractada com una merda. Volia buscar una altra paraula, però no n'he trobat cap de més adequada. S'han passat pel folre el respecte que mereix aquesta vila. Com sempre, donaré una dada que s'explica per si mateixa: Any 2000, 279 habitants - Any 2011, 879 habitants. Us sembla un creixement racional i mesurat? A mi tampoc. Però és que a més s'ha fet de la pitjor manera.

Les destrosses

Probablement, el municipi que s'emporta la palma a l'hora de pixar-se en la Beguda Alta és Sant Esteve. Contemplem aquesta gran obra que tenim a la imatge de l'esquerra.

Un conjunt d'edificis construïts a sac en un costat del turó i en forma de mig cercle, en un desnivell brutal que fins i tot requereix escales per passar del carrer de sobre al de sota. Els carrers són tan estrets que no hi caben ni dos cotxes. Vegetació, arbres? Ni n'hi ha, ni se n'espera. No contents amb això, encara van tenir temps de construir un parell de blocs gegants a l'entrada del poble. Collonut.

La meva pregunta és: com va tenir els pebrots de fer aquesta merda d'ampliació? Existeix alguna manera de trencar de forma més barroera i abrupta l'estructura d'un poble? A mi aquesta "ampliació" em recorda a Ciutat Meridiana, ni més ni menys.

Però aquell govern de Sant Esteve no en tenia prou, i també es va treure de la màniga la Urbanització Masia Bach, que mereix un article a part. I res, just al costadet de la Beguda Alta comencen a llimar muntanyes, a construir cases (aquest cop unifamiliars) per després fotre una tanca que ho deixi tot ben aïllat. Dos pobles separats per una tanca. A sobre, com que aquesta urbanització ha estat un fracàs en diversos aspectes, una de les muntanyes l'han deixat tallada (la podeu veure des de la carretera) cosa que encara fa més bonica l'entrada a la Beguda Alta. 

Un altre detall que m'agradaria mencionar ja afecta a l'Ajuntament de Masquefa, al que hi havia en aquell moment. Sant Esteve va optar per destrossar tota la façana del poble, però sembla ser que algun il·luminat de Masquefa va decidir atemptar directament contra el que seria la plaça major de la Beguda. Aquí sota hi teniu la imatge: 
Quina meravella, eh? 

Compareu aquesta aberració amb la imatge que hi ha al principi de l'article. És un complex d'edificis d'arquitectura popular collonut, i que ja ens agradaria tenir-los al nucli urbà. La millor manera de carregar-se el conjunt? Construint aquesta puta merda. Felicitats.


Després entraríem també en la gran quantitat de problemes que tenen els habitants de la Beguda: serveis dispersos i depenents de tres comarques i municipis diferents, els qui viuen al sector Sant Llorenç tenen molt lluny el poble, etc. 

El famós referèndum

Sobretot per aquest darrer motiu, els problemes administratius, fa temps que es parla de muntar un referèndum al poble per decidir a quin municipi ha de pertànyer la Beguda Alta: A Sant Esteve o a Masquefa. 

Hi ha dues opcions que es descarten; una que pertanyi a Sant Llorenç (es troba massa luny) i l'altra, la independència del municipi. M'agradaria comentar que l'opció de La Beguda Alta com a municipi independent no sé si és la preferida dels veïns i arriba tard, però veient la merda de gestió dels altres municipis, si hagués arribat a temps potser hagués estat la millor.

Dit això, el famós referèndum fa anys que sona. Anys! I no arriba mai. No sé qui és el culpable, però mentre no ha arribat, la Beguda Alta ha estat considerada com una urbanització marginal, on tothom s'hi ha atrevit a fer els experiments urbanístics més penosos. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario