lunes, 21 de julio de 2014

Sobre la polèmica de les obres de la Plaça de l'Estació

Finalment, amb l'arribada de la Festa Major hem pogut veure el resultat final de les obres de la Plaça de l'Estació. Tot el procés ha estat marcat per la polèmica i, diguem-ho clar, per culpa d'errors de l'Ajuntament.

En primer lloc, diré que no estic insatisfet amb el nou disseny de la Plaça. No em sembla res de l'altre món, però és cert que calia renovar i redistribuir els espais per dotar-la de més funcionalitat. De fet, tot i la divergència d'opinions em sembla que la majoria dels masquefins no estan especialment emprenyats amb el resultat de la renovació, però sí que hi ha un bon gruix que ho està amb el COM s'ha dut a terme. I aquest és l'objecte d'aquest article, parlar del com més que del què.

Les obres varen iniciar-se sense avís a la població -com a mínim un avís suficient tenint en compte que parlem de la plaça més important del poble- de manera que gairebé ningú sabia què s'hi estava fent. Varen córrer tot tipus de rumors -gent que temia que tallessin els arbres, etc- i molts veïns van començar a mostrar el seu descontentament a les xarxes socials per la falta d'informació de l'Ajuntament. Finalment, i amb les obres ja en marxa, el consistori va publicar al web municipal els plànols del projecte. Absurd.

Francament, aquest no em sembla un exemple de participació ciutadana ni de transparència. Quan un es proposa transformar l'espai públic més important d'un poble com és la seva plaça principal, en primer lloc com a mínim ha d'informar; i en segon lloc ha de preguntar, obrint un procés de participació. El què no s'hi val és fer polítiques que recorden al despotisme il·lustrat, de dir "vostès deixin-me a mi, que jo ja sé el què us convé".

Hi ha, a més, un fet que encara fa més trist l'assumpte: la Plaça de l'Estació va ser aixecada en bona part per iniciativa i obra dels veïns. Es tracta d'una transformació urbanística popular. Com esmentava l'altre dia l'estudiós masquefí Xavier Pérez, quan esborrem una obra popular no només esborrem l'edificació, sinó també el relat que hi ha al darrere; és a dir, suprimim la història i els protagonistes que han aixecat la Masquefa del passat i tallem el fil conductor que els traslladava fins al present.

Aquesta manca de sensibilitat per part de l'Ajuntament és la que ha provocat la irritació d'alguns veïns. Els llocs emblemàtics del poble ha de merèixer un tractament especial, i encara més quan han estat aixecats amb la força dels veïns. Així que espero que a partir d'ara en prenguin nota.

No hay comentarios:

Publicar un comentario