domingo, 19 de agosto de 2018

La peatonalització de la Carretera

Amb la construcció de la variant de la Carretera B-224, ja fa anys que el seu tram antic, que passa pel centre del poble, ha perdut el seu sentit. El trànsit és escàs, no aporta res perquè tenim vies urbanes més ràpides i eficaces (Avingudes Catalunya i de la Línia), i tot plegat a canvi de res positiu: ens queda un centre urbà que no ofereix espai de passeig, i on l’activitat comercial i de restauració es troba a mig gas.

Així doncs, una de les mesures més simples, ràpides, racionals i eficaces que tenim per a revitalitzar, millorar i conservar el centre històric de Masquefa, és peatonalitzar el què coneixem com “la Carretera”.

Aquesta reforma suposaria, bàsicament, substituir l’asfalt per un altre tipus de sòl per a vianants, igualat amb les voreres; enjardinament i arbrat; desviament del trànsit cap a l’Avinguda Catalunya i de la Línia; i consolidació i arranjament dels pàrkings per als veïns de la zona. En concret, i amb la finalitat de combinar el millor possible el trànsit de cotxes amb els vianants, des d’aquest bloc es defensa cedir als vianants el tram que va des de l’Església fins a la Plaça de l’Ajuntament. A la imatge podeu veure una recreació del resultat final. 



La idea és crear un passeig i una plaça al centre històric de Masquefa - cosa que no hem tingut mai- que serà una àrea per als veïns per a passejar, afavorirà la revitalització del comerç i la instal·lació de terrasses i bars, i afegirà un espai per a activitats culturals i recreatives. Quan es va dissenyar el Pla Sud es va perdre la oportunitat de tenir un espai així. Doncs bé, fem-lo ara: els beneficis són molt superiors a mantenir-nos en la ineficiència actual.

Cal mencionar, també, que això no és cap idea estranya, sinó que és la tendència que estan portant a terme moltíssims municipis de Catalunya (Granollers, els Hostalets, Manresa, Santa Coloma de Gramanet, etc). Està sobradament demostrat que la peatonalització dels centres històrics genera beneficis econòmics als comerços, i beneficis socials per a la població. A més, els trams que proposem peatonalitzar no ho són per atzar, sinó que corresponen a la zona on històricament va néixer Masquefa, i on, com els més grans recordaran, es portaven a terme totes les activitats principals del poble.

Des del Bloc Masquefa Regeneració, ens consta que existeix un diàleg entre alguns partits polítics del consistori, per a tirar endavant aquest projecte. Ho celebrem i encoratgem a tothom a participar en aquesta iniciativa, i a mantenir un diàleg i pedagogia constants amb els comerços i els veïns.

No hay comentarios:

Publicar un comentario