miércoles, 9 de agosto de 2017

La nova comarca del Montserratí: una oportunitat per a Masquefa?

Durant aquestes darreres setmanes, ha començat a caminar una plataforma que demana la creació d’una nova comarca per a les nostres contrades: el Montserratí. En aquest post del blog vam analitzar breument, ja fa uns anys, els pros i contres d’aquesta nova divisió territorial per als interessos de Masquefa.

La proposta, que va ser presentada a Martorell a principis de juliol, segueix aproximadament la idea original de la comarcalització de l‘any 1924, i de l’Informe Roca de l’any 2000, i preveu la creació d’una nova comarca al voltant de la Muntanya de Montserrat, amb capital a la mencionada ciutat. Abans d’entrar en matèria, voldria fer un apunt: crear una nova comarca no significa necessàriament haver de crear més administracions i més costos; per contra, es tracta d’agrupar serveis i interessos comuns entre diversos pobles propers.

Els promotors de la plataforma el Montserratí és comarca justifiquen que aquesta és plenament viable: comptaria amb una capital consolidada -Martorell-, una població d’entre 100.000 i 150.000 habitants (l’Anoia actualment en té 117.000, i l’Alt Penedès, 108.000) i, en paraules del geògraf Joan Soler, existeix «un paisatge compartit, una identitat territorial i cultural pròpia, una composició demogràfica similar, una mobilitat interna elevada i uns forts vincles econòmics i socials, entre moltes altres coses». A més, «els ciutadans i ciutadanes d'aquests municipis ja compartim serveis i infraestructures clau, així com espais de convivència i participació en el teixit associatiu».

Els arguments, cal dir-ho, són sòlids. En el nostre cas particular, ja fa anys que se sap que l’Anoia presenta problemes de cohesió, de comunicació i de direcció, i que la posició del nostre municipi a l’extrem sud-oriental de la comarca ens situa, en quant a relacions econòmiques, administratives i culturals cap al pla de Montserrat i el Penedès. Crec, doncs, que des de Masquefa aquesta proposta ha ser contemplada amb atenció i interès.

Dit això, hi ha un alguns aspectes que no m’acaben d’encaixar, i que val la pena que abordem:

Primer, els municipis que inclouen en el projecte. A falta de què es confirmi quins s’acabin incorporant, alguns projectes inclouen pobles com Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Marganell, o Sant Vicenç de Castellet. Aquests municipis no tenen pràcticament cap relació amb Martorell, sinó que tenen un estret lligam amb Manresa i el Bages –i Igualada en el cas de Castellolí. No veig cap interès ni cap lògica, per part seva, en formar part d’una comarca així. I d’altra banda, per a nosaltres, quin sentit té? Què canvia compartir comarca amb Montmaneu o Calaf, amb qui no tenim cap relació, per passar a compartir-la amb Sant Vicenç de Castellet o Castellgalí, que també ens són totalment aliens? No res: per això ens quedem com estem.

Segon, la decisió que prenguin els municipis del nostre voltant. Crec que una eventual entrada de Masquefa al Montserratí naixeria coixa sense fer-ho amb els nostres veïns naturals: Piera, els Hostalets de Pierola, i Sant Llorenç d’Hortons – Sant Esteve Sesrovires hi entraria segur, doncs és un dels pobles promotors de la plataforma-. Tots aquests pobles compartim relacions de tot tipus des de fa segles, i el més lògic seria que les continuem compartint, per fi sense entrebancs, en una mateixa comarca. Altrament, problemes com la divisió administrativa de la Beguda Alta, per citar un exemple pintoresc, continuarien igual.

I tercer, cal aclarir quina és la idea de la nova comarca. M’explico: tots sabem quina és la idea al darrere de l’Alt Penedès, el món del vi i del cava. O del Montsià i el Baix Ebre: la vida, la tradició i l’economia al voltant del riu Ebre. Això no és cap tema secundari: la idea o projecte d’un territori determina cap a quina direcció volem enfocar l’economia, la política i el turisme, i evita que caminem sense direcció, com li passa ara l’Anoia. En el cas del Montserratí, em pregunto, quina seria aquesta idea? A més de ser “la comarca de Montserrat”, cal alguna cosa més. I en aquest sentit, crec que la vessant sud d’aquesta nova comarca, on hi seria Masquefa (juntament amb Gelida, Piera, Sant Llorenç, els Hostalets, Castellví de Rosanes, Sant Esteve i Martorell) pot aportar molt sobre la idea que motivi el Montserratí: ser la porta econòmica que comunica el Penedès històric amb Barcelona. El pont que uneix i té elements dels dos territoris.

En definitiva, el Montserratí pot ser una oportunitat per a Masquefa? Crec que sí. Si l’Anoia no presenta solucions en els propers temps, tenim la ocasió de passar a formar part d’una comarca natural per a nosaltres, on no serem un poble perifèric, que simplificarà i millorarà la vida dels vilatans. Ara bé, si de debò ens acaba interessant, fóra bo que comencem a fer aportacions, i a donar un accent masquefí a la materialització d’aquest nou projecte. Perquè si no ho fem nosaltres, ho faran els altres en lloc nostre. I, un cop més arribarem tard a la festa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario