domingo, 13 de abril de 2014

Protegim el nucli antic de Masquefa

M'he estat repassant el POUM de Masquefa, aprovat l'any passat, durant aquests dies. Malgrat que en un POUM hi ha moltíssimes coses a comentar, m'agradaria detenir-me avui en l'aspecte de la protecció dels carrers i edificis d'interès històric que, sota el meu punt de vista, és insuficient.


Bàsicament, el POUM fa un llistat d'edificis i un parell de carrers protegits, situats majoritàriament al voltant de la "Carretera" (Serralet, Carrer Major, etc) i un recull de masies. Per a qui s'hi vulgui entretenir, aquí ho té:

http://www.masquefa.cat/urba/poum13092012/DOC%20ESCRITA/Mem_AV%20POUM%20Masquefa.pdf

Anem al gra: Masquefa necessita que TOT el nucli antic, de punta a punta des de l'inici del Serralet fins a Can Massana, estigui sota protecció i regulació. És a dir, que abarqui pràcticament totes cases d'aquest sector, i que a través de reglaments municipals es vetlli:

- Per la conservació i restauració de les façanes, no pot ser que algunes es caiguin.
- Pel manteniment de la uniformitat; és a dir, que no es puguin construir edificis més alts del compte, que les reformes guardin una similitud estètica amb la resta, que mantinguin un estil "de poble", etc.
- Per la creació d'un pla d'usos, que incentivi el comerç més propi i de qualitat.

Això que estic proposant no és res estrany ni novedós. Aquest tipus de polítiques porten aplicant-se a molts municipis (no només a Barcelona, Girona, etc) des de fa dècades per tal d'impedir que els centres històrics acabin disfigurats.

M'agradaria acabar l'article amb una reflexió: molt sovint anem de turisme a altres països i quedem meravellats amb els pobles, com conserven el seu "encant", per exemple França o Itàlia. El motiu no és cap fórmula màgica, és simplement que són indrets on s'han aplicat aquest tipus de polítiques perquè han tingut consciència de protegir el seu patrimoni.

Aprenem-ne. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario